29. elokuuta 2010

Epäonnen kesätunika

Ehkä tämä syksyinen sää oli pikku vinkki, että olisi syytä lopettaa minkään kesätunikan tekeminen. Nimittäin eilen loppui lanka. :( Ei olisi enää paljoa jäljellä, 20 krs toisen puolen takakappaletta, mutta niin se lanka vaan loppui kesken. Joskus ennenkin on ollut puhetta, että Novitan lankamenekit ovat hatusta vedettyjä, joskus jää kamalasti ylimääräistä ja joskus ei riitä. Mulla on kolme Novitan mallia aiemmin mennyt niin, että lankaa on jäänyt ehkä 20 cm yli ja nyt kävi se pahin vaihtoehto... Mä nyt toivon, että joltain ihanalta sielulta löytyisi sinistä Cannesia pikku nöttösen verran, kun paljon en sitä tarttis!

Vielä kuva, josta näkee kuinka paljon topista vielä puuttuu:

26. elokuuta 2010

Sadonkorjuu alkaa pian

Mä jossain vaiheessa kesää mietin, tuleekohan tänä vuonna Sukkasatoa ollenkaan... hiikatti, mä sitten melkein missasin koko ilmoittautumisen! En ole missään huomannut mainosta, Novitan Neulomossakin viesti sadosta oli painunut niin nopeasti alas etten ollut ehtinyt sitä huomata enkä ole ehtinyt blogeja kierrellä että olisin sen sieltä huomannut. Huh, mä ihan säikähdin kun osuin "Sukkasato 2010" -sivuille ja huomasin, että onhan se tänä vuonna mutta onneksi oli vielä kaksi päivää ilmoittautumisaikaa jäljellä! Nyt vaan tulee pieni paniikki, pitäisi saada muut työt alta pois, se mun kesätoppini on edelleen vaiheessa. Nallesta tekemäni putkisukat taidan jättää tyynesti odottamaan satoa, vai oliko se niin että sukkien pitää olla myös aloitettu sadon aikana, että ne voi laskea saldoon? Koska sitten mulla tulee oikeesti kiire..... :D

15. elokuuta 2010

Herkkulangat

Sainpahan kuvattua uudet lankani eilen, kun pihalla oli niin hieno valo sateen jälkeen. Vasemmalla Nyoni, oikealla Punta Yarnsin MeriSock ja alhaalla Araucanian Ranco Multy.

13. elokuuta 2010

Piirakkaa

Kuvassa Apple Pie eli omenapiirakka

Mä olen tässä nyt lomallani lueskellut aika paljon keittokirjoja, ja mun amerikkalaisesta ruoanlaittoraamatustani löytyy kyllä monta mielenkiintoista asiaa. Kuten se, että Yhdysvalloissa on ehkä kymmenen erilaista piirakkaa! Siis kun meillä Suomessa puhutaan piirakasta tai paistoksesta, niin amerikkalaisilla on näille lähes kymmenen erilaista nimitystä riippuen tekotavasta ja aineista. Katsoin äsken maikkarin katsomosta jakson, jossa kokki valmistaa jälkkärin nimeltä "mustikkapaistos", ja hän itsekin puhuu välillä paistoksesta ja välillä piirakasta. Siis tuostahan menee jo vähemmästäkin sekaisin! Ja kuinka moni meistä tavallisistakin tallaajista on tehnyt mustikkapiirakkaa ihan erilaisilla resepteillä, minä ainakin.. Tuolla Ameriikassa näköjään herkun nimi muuttuu heti, jos taikinassa on mukana vaikka pähkinöitä tai jos piirakkaan on lisätty murukerros päälle. Toisaalta sehän on hyvin fiksua, tietääpähän vähän paremmin mitä on tarjolla, jos siis vain tuntee nuo nimitykset. Googletuksen perusteella kaikki amerikkalaisetkaan eivät tiedä, mikä ero on "crisp":llä ja "crumb":lla, mutta minä ainakin nyt tiedän! :D

Tämähän lähti oikeastaan liikkeelle siitä, kun halusin tehdä jotakin tuoreista mustikoista, ja päädyin sitten valitsemaan Joysta reseptin nimeltä "blueberry cobbler" (josta en edes saanut kuvaa, koska se hävisi niin nopeasti parempiin suihin!). Aikani mietin, mitä se on suomeksi, mustikkapaistostahan se lähinnä muistutti. Siinä on siis piiraan pohjalla mustikoita ja päällä taikina, joka on nimenomaan "biscuit dough" eli pikkuleipätaikina, ei mikään peruspiirakkataikina tai murutaikina, koska ne olisivat sitten jo ihan erinimisiä ruokia! :) Jälkkäri kyllä muistutti suuresti niitä ihania Fazerin pikkupiiraita, joita saa ostaa kaupasta kahden piiraan pakkauksissa, piiraat on foliovuoassa ja niissä on taikinapohja. Maku oli hyvin samanmoinen, joten voisi joskus kokeilla tehdä itsekin semmosia pohjallisia pikkupiiraita. Olisikohan sen oikea nimi sitten "blueberry pandowdy" eikä cobbler.... :D

Tässä kuitenkin nyt ihkaoikea perinteinen Piirakka, eli Pie, jossa täytteenä omenoita. Halusin kokeilla tehdä Mummo Ankan tyylistä peitettyä piirakkaa, eikä se ollut niin vaikeaa kuin olin kuvitellut. Ja oli ihan käsittämättömän hyvää!


Apple Pie (lähde: Joy of Cooking)

piirakkataikinaa riittävästi pohjaa ja kantta varten

5-6 keskikokoista omenaa
3/4 kuppia sokeria (1 kuppi = n. 2,5 dl, jenkkimitta siis)
2-3 rkl vehnäjauhoa
1 rkl tuoretta sitruunamehua (ei välttämätön)
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa

Kuori omena ja leikkaa ne viipaleiksi, jotka ovat paksusta päästään n. 1 cm paksuisia. Lisää omenoihin muut aineet, anna seistä vartin verran välillä sekoitellen. Kaulitse ja levitä piirakkapohja vuokaan, ylös reunoilla asti, kaada omenaseos pohjan päälle. Laita omenoiden päälle pari nokaretta voita. Kostuta piirakan reunat kylmällä vedellä ja nosta kaulittu kansilevy päälle. Painele reunat kiinni, leikkaa ylimääräiset pois ja koristele reuna haluamallasi tavalla. Leikkaa kanteen pari-kolme höyryaukkoa. Ripottele piirakan päälle vielä sokeria ja kanelia.

 Paista 220 asteessa 30 min, laske lämpö 175:een ja paista vielä n. 45 min, kunnes höyryaukoista kuplii paksu mehu ja omenat ovat juuri ja juuri pehmenneet. Anna piirakan levätä vielä 3-4 tuntia, jotta omenanmehut piirakan sisällä tiivistyvät kunnolla. Piirakka säilyy 2-3 päivää "on the counter" (eli siis huoneenlämmössä, ymmärtäisin...), minä kyllä säilytin sitä jääkaapissa. Jos haluaa tarjota piirakan lämpimänä, lykkää se vartiksi 175-asteiseen uuniin.

11. elokuuta 2010

Pumpulinpehmeä aloitus supisteluihin

Päästin pikkuneidit yhden lankalaatikon kimppuun, ja nuorempi (1v 11kk) tuli mun luo heiluttaen lankakerää kädessään sanoen "pipo, pipo". Lankahan oli Palmaa (joka mun piti jo lahjoittaa pois mutta on jäänyt koko asia...), jonka neulomista inhoan. Mutta minkäs teet, jos neiti sellaisen haluaa, sehän on tehtävä. Onneksi oli vaan pieni työ, niin sen jaksoi tehdäkin. Tämä oli kuitenkin mun pelinavaus tänään alkaneeseen Novitaklubilaisten syyssupisteluun!

Malli: Lapsen myssy Novita Muksuextrasta
Lanka: Novita Palma (menekki 30 g), Novita Samos (10 g)
Puikot: 4,5 mm KnitPro 40 cm pyöröt

10. elokuuta 2010

Tuhat tiskirättiä ja kaakkua

Mä olen tosissani intoutunut tähän rättimalliin. Tähdet, vai mitä ne nyt on, ovat niin söpöjä ja helpompia tehdä kuin miltä näyttävät. Olen tehnyt tällä mallilla nyt varmaan kymmenen rättiä, ja yhdestä sain jopa otettua kuvan.


Lanka: Drops Garnstudio Paris, menekki 1 kerä
Koukku: 6 mm

Meillä oli viime lauantaina kuudes hääpäivä, eli sokerihäät. Olen joka vuosi antanut miehelle lahjan päivän nimen mukaisesti, ja tänä vuonna olikin luvassa aamusta iltaan sokerisia herkkuja. Päivä alkoi mustikkamuffineilla, päiväkahvilla oli tarjolla mustikkapiirakkaa, päivällisen jälkkärinä oli sitruunasorbettia ja illalla kahvin kanssa sacherkakkua. Kaikki itse tehtyä, toki! Olen ennenkin tehnyt sacherkakkua, aina eri resepteillä, ja täytyy sanoa, että tämä oli nyt lähimpänä sitä kakkua, mitä syötiin Wienissä Café Sacherissa! Ja kuorrutuskin onnistui tällä reseptillä ensimmäistä kertaa hienosti.


Sacher-kakku: (lähde: Maailman ihanimmat leivonnaiset)
6 munaa
200 g taloussuklaata
150 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja

Kostutus: 1 dl vahvaa kahvijuomaa, 1 rkl tomusokeria

Täyte: 3 dl aprikoosimarmeladia

Kuorrutus: 1,5 dl kermaa, 200 g taloussuklaata, 1 rkl voita

Tarjoiluun kermavaahtoa

-Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, jonka halkaisija on n. 24 cm.
-Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa mikroaaltouunissa. Vaahdota voi ja lisää joukkoon keltuaiset ja vähän jäähtynyt suklaa.
-Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten.
-Kääntele valkuaisvaahto suklaaseokseen varovasti. Siivilöi lopuksi taikinaan jauhot ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi.

-Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kakun jäähdyttyä halkaise se kolmeen osaan ja kostuta kakku (oikeaa sacheria ei kyllä kostuteta, ja minäkin kostutin tätä kakkua ihan vähän vaan reunoilta) ja täytä se aprikoosimarmeladilla. Levitä ohut kerros marmeladia myös kakun päälle ja reunoille.

-Tee kuorrutus. Kiehauta kerma kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa. Hämmennä, kunnes suklaa sulaa. Lisää voi ( ja vatkaa vimmatusti, jotta kuorrutteeseen ei jää kiiltäviä voirantuja, toim. huom.!). Anna kuorrutuksen jäähtyä hetken ja kaada kakun päälle ensin noin neljäsosa kuorrutuksesta, tasoita veitsellä (muista levittää myös reunoille). Nosta kakku hetkeksi kylmään.
-Ensimmäisen kuorrutuskerroksen jähmetyttyä kaada loput kuorrutuksesta kakun päälle ja tasoita. Anna kakun tekeytyä kylmässä. Parhaimmillaan kakku on parin päivän päästä valmistumisesta.

8. elokuuta 2010

Lyhyet Knit Prot

Vaikka mä olen vähän pettynytkin Knit Pro -puikkojen laatuun (enkä ole vieläkään saanut luvattua uutta kaapelia..), ostin silti 40 cm:n kaapelin ja siihen kahdet kärjet. Kävin nimittäin viime viikolla Jyväskylässä Titityyssä, ja koska noita siellä hyllyssä oli niin ostettavahan se oli. Kaupan hyllyt olivat kyllä täynnä toinen toistaan ihanampia lankoja, mutta mä onnistuin pitämään itseni sen verran ruodussa, etten ostanut kuin kolme vyyhtiä erilaisia ihananvärisiä lankoja. Nyt sitten on ongelmana se, mitä noista raaskisi tehdä?

1. elokuuta 2010

Lisää lankoja!

Niin, siis tilasinhan mä Tapioltakin tuossa parisen viikkoa sitten vähän lankaa, kun halvalla sai. ;)

Vasemmalla ylhäällä turkoosia Parisia, sen alla ruskea Cotton Viscose, sen vieressä vaaleanpunainen Cotton Light ja viimeisenä valkoinen Muskat.

Siinä ne uudet langat sitten olikin, mutta lopuksi vielä punaisia ruusuja omalta maalta, lajikkeina Ingrid Bergman (tummin punainen), Nina Weibull ja Europeana.

Lankaostoksia

Niin, siis minähän tosiaan kävin Novitan tehtaanmyymälässäkin stadin reissulla, siis siellä lopettavassa yksikössä. Tässä lankaostokset, joiden lisäksi ostin Aina-vaatteita ja kaikenmoisia puikkoja:
Alkaen oikealta alakulmasta, myötäpäivään kiertäen: Santorinia vaaleanpunaista ja -sinistä, turkoosia Tico Ticoa, vaaleanturkoosia Samosta, sinistä, vaaleansinista ja meloninväristä Luxus Cottonia, valkoista Luxus Stonea, pinkkiä Luxus Cottonia ja keskellä yksi keltainen Luxus Cotton -pallero, joista siis toisesta tuli jo kesäpipo.

Lisää rättejä ja sisustusshoppailuja

Ei näin lomalla näköjään kotona oikein malta olla, joten lähdettiin yhtäkkiä siskon luokse Lempäälään pariksi päiväksi. Siinä olikin oiva tilaisuus käydä Suomen uusimmassa Ikeassa, se kun on lähes siskon naapurissa, etenkin kun tyttöjen uuteen leikkimökkiin tarvitsi kaikenlaista tavaraa. Kahdella käynnillä saatiinkin ihan mukava saalis, tosin pari juttua unohtui ostaa ja yksi valaisin täytyisi palauttaa, mutta ehtiihän tuota... Mukaan tarttui mm. uusi juniorituoli pienemmälle, valaisimia, leivonta- ja keittiötarvikkeita, lasten jakkaroita mökkiin, hyllynkannattimia, taulukehyksiä, paristoja, leivosvuokia, servettejä yms yms. Matkalla syntyi taas lisää tiskirättejä, tosin tein myös Novita Cannes -kesätoppiani, mutta kun musta tuntuu että tekemäni m-koko on hehtaarikokoinen, en siihen oikein jaksa panostaa. Edellisen viikon reissulla jo syntyi tämä pitsipipo, joka on tehty Novitan lopettavasta tehtaanmyymälästä ostetusta Luxus Cottonista.

Lanka: Novita Luxus Cotton, menekki 50 g, en muista minkä kokoisella koukulla virkkasin