14. maaliskuuta 2010

Lihamureketta ja suklaavanukasta

Mitään valmista neuletta ei ole hetkeen syntynyt, mutta syödä meidänkin on täytynyt. Viikonloput on siitä kivoja (jos ollaan kotona, siis), että ehtii ehkä jopa kokkaillakin vähäsen. Eilen meillä syötiin päivälliseksi parmesanpäällysteistä lihamureketta lohkoperunoiden ja salaatin kera, jälkkäriksi oli suklaavanukasta ja vaniljavaahtoa.


Lihamureke, munaton ja maidoton:
(paisti)jauhelihaa
silputtua sipulia
kaurahiutaleita
persiljaa
mustapippuria
suolaa
purkki kermankorviketta

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja massa laitetaan esim. leipävuokaan. En tiedä kuinka pysyisi kasassa, jos muotoilisi pellille, kun sitä munaa mukana ei ole... Paistetaan 175 asteessa n. 1 h. Kumotaan ja ripotellaan parmesaania päälle (oikeille maitoallergikoille ei tietenkään sitä parmesaania laiteta, meidän pikkuneitiä siedätetään joten tuo määrä on ihan siedettävä).



Suklaavanukas (lähde: Joy of Cooking, 1997)

1,25 dl sokeria
0,8 dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
0,8 dl lämmintä vettä
4,5 dl kevytkermaa (itse käytän kauramaitoa, jotta saan maidotonta vanukasta)

3 rkl maissitärkkelystä
0,6 dl kevytkermaa

1,5 tl vaniljasokeria

Sekoita sokeri, kaakaojauhe ja suola kattilassa. Lisää lämmin vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Poista kattila hellalta. Jos haluat tosi suklaista, lisää nyt suklaamuruja sopivan verran (ohjeessa 28,35 g). Lisää kevytkerma. Sekoita eri astiassa maissitärkkelys ja 0,6 dl kevytkermaa kunnolla yhteen, lisää tämä seos kaakaoseokseen. Keitä sekoittaen kunnes sakenee, pienennä lämpöä ja anna porista vielä minuutin verran. Poista hellalta, lisää vaniljasokeri. Kaada kulhoon tai suoraan tarjoiluastioihin, anna jäähtyä vähintään pari tuntia. Tarjoile kermavaahdon tai vispatun vaniljakastikkeen kanssa.

Toi suklaavanukas on kyllä niin suklaista, että heikompaa hirvittää... Meidän pikkuneidit eivät ole kaupan valmisvanukkaita ikinä maistaneet, meillä syödään aina tätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti