13. elokuuta 2010

Piirakkaa

Kuvassa Apple Pie eli omenapiirakka

Mä olen tässä nyt lomallani lueskellut aika paljon keittokirjoja, ja mun amerikkalaisesta ruoanlaittoraamatustani löytyy kyllä monta mielenkiintoista asiaa. Kuten se, että Yhdysvalloissa on ehkä kymmenen erilaista piirakkaa! Siis kun meillä Suomessa puhutaan piirakasta tai paistoksesta, niin amerikkalaisilla on näille lähes kymmenen erilaista nimitystä riippuen tekotavasta ja aineista. Katsoin äsken maikkarin katsomosta jakson, jossa kokki valmistaa jälkkärin nimeltä "mustikkapaistos", ja hän itsekin puhuu välillä paistoksesta ja välillä piirakasta. Siis tuostahan menee jo vähemmästäkin sekaisin! Ja kuinka moni meistä tavallisistakin tallaajista on tehnyt mustikkapiirakkaa ihan erilaisilla resepteillä, minä ainakin.. Tuolla Ameriikassa näköjään herkun nimi muuttuu heti, jos taikinassa on mukana vaikka pähkinöitä tai jos piirakkaan on lisätty murukerros päälle. Toisaalta sehän on hyvin fiksua, tietääpähän vähän paremmin mitä on tarjolla, jos siis vain tuntee nuo nimitykset. Googletuksen perusteella kaikki amerikkalaisetkaan eivät tiedä, mikä ero on "crisp":llä ja "crumb":lla, mutta minä ainakin nyt tiedän! :D

Tämähän lähti oikeastaan liikkeelle siitä, kun halusin tehdä jotakin tuoreista mustikoista, ja päädyin sitten valitsemaan Joysta reseptin nimeltä "blueberry cobbler" (josta en edes saanut kuvaa, koska se hävisi niin nopeasti parempiin suihin!). Aikani mietin, mitä se on suomeksi, mustikkapaistostahan se lähinnä muistutti. Siinä on siis piiraan pohjalla mustikoita ja päällä taikina, joka on nimenomaan "biscuit dough" eli pikkuleipätaikina, ei mikään peruspiirakkataikina tai murutaikina, koska ne olisivat sitten jo ihan erinimisiä ruokia! :) Jälkkäri kyllä muistutti suuresti niitä ihania Fazerin pikkupiiraita, joita saa ostaa kaupasta kahden piiraan pakkauksissa, piiraat on foliovuoassa ja niissä on taikinapohja. Maku oli hyvin samanmoinen, joten voisi joskus kokeilla tehdä itsekin semmosia pohjallisia pikkupiiraita. Olisikohan sen oikea nimi sitten "blueberry pandowdy" eikä cobbler.... :D

Tässä kuitenkin nyt ihkaoikea perinteinen Piirakka, eli Pie, jossa täytteenä omenoita. Halusin kokeilla tehdä Mummo Ankan tyylistä peitettyä piirakkaa, eikä se ollut niin vaikeaa kuin olin kuvitellut. Ja oli ihan käsittämättömän hyvää!


Apple Pie (lähde: Joy of Cooking)

piirakkataikinaa riittävästi pohjaa ja kantta varten

5-6 keskikokoista omenaa
3/4 kuppia sokeria (1 kuppi = n. 2,5 dl, jenkkimitta siis)
2-3 rkl vehnäjauhoa
1 rkl tuoretta sitruunamehua (ei välttämätön)
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa

Kuori omena ja leikkaa ne viipaleiksi, jotka ovat paksusta päästään n. 1 cm paksuisia. Lisää omenoihin muut aineet, anna seistä vartin verran välillä sekoitellen. Kaulitse ja levitä piirakkapohja vuokaan, ylös reunoilla asti, kaada omenaseos pohjan päälle. Laita omenoiden päälle pari nokaretta voita. Kostuta piirakan reunat kylmällä vedellä ja nosta kaulittu kansilevy päälle. Painele reunat kiinni, leikkaa ylimääräiset pois ja koristele reuna haluamallasi tavalla. Leikkaa kanteen pari-kolme höyryaukkoa. Ripottele piirakan päälle vielä sokeria ja kanelia.

 Paista 220 asteessa 30 min, laske lämpö 175:een ja paista vielä n. 45 min, kunnes höyryaukoista kuplii paksu mehu ja omenat ovat juuri ja juuri pehmenneet. Anna piirakan levätä vielä 3-4 tuntia, jotta omenanmehut piirakan sisällä tiivistyvät kunnolla. Piirakka säilyy 2-3 päivää "on the counter" (eli siis huoneenlämmössä, ymmärtäisin...), minä kyllä säilytin sitä jääkaapissa. Jos haluaa tarjota piirakan lämpimänä, lykkää se vartiksi 175-asteiseen uuniin.

1 kommentti:

  1. Oih! Miten taivaallisen näköinen omenapiirakka!

    VastaaPoista