10. elokuuta 2010

Tuhat tiskirättiä ja kaakkua

Mä olen tosissani intoutunut tähän rättimalliin. Tähdet, vai mitä ne nyt on, ovat niin söpöjä ja helpompia tehdä kuin miltä näyttävät. Olen tehnyt tällä mallilla nyt varmaan kymmenen rättiä, ja yhdestä sain jopa otettua kuvan.


Lanka: Drops Garnstudio Paris, menekki 1 kerä
Koukku: 6 mm

Meillä oli viime lauantaina kuudes hääpäivä, eli sokerihäät. Olen joka vuosi antanut miehelle lahjan päivän nimen mukaisesti, ja tänä vuonna olikin luvassa aamusta iltaan sokerisia herkkuja. Päivä alkoi mustikkamuffineilla, päiväkahvilla oli tarjolla mustikkapiirakkaa, päivällisen jälkkärinä oli sitruunasorbettia ja illalla kahvin kanssa sacherkakkua. Kaikki itse tehtyä, toki! Olen ennenkin tehnyt sacherkakkua, aina eri resepteillä, ja täytyy sanoa, että tämä oli nyt lähimpänä sitä kakkua, mitä syötiin Wienissä Café Sacherissa! Ja kuorrutuskin onnistui tällä reseptillä ensimmäistä kertaa hienosti.


Sacher-kakku: (lähde: Maailman ihanimmat leivonnaiset)
6 munaa
200 g taloussuklaata
150 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja

Kostutus: 1 dl vahvaa kahvijuomaa, 1 rkl tomusokeria

Täyte: 3 dl aprikoosimarmeladia

Kuorrutus: 1,5 dl kermaa, 200 g taloussuklaata, 1 rkl voita

Tarjoiluun kermavaahtoa

-Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, jonka halkaisija on n. 24 cm.
-Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa mikroaaltouunissa. Vaahdota voi ja lisää joukkoon keltuaiset ja vähän jäähtynyt suklaa.
-Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten.
-Kääntele valkuaisvaahto suklaaseokseen varovasti. Siivilöi lopuksi taikinaan jauhot ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi.

-Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kakun jäähdyttyä halkaise se kolmeen osaan ja kostuta kakku (oikeaa sacheria ei kyllä kostuteta, ja minäkin kostutin tätä kakkua ihan vähän vaan reunoilta) ja täytä se aprikoosimarmeladilla. Levitä ohut kerros marmeladia myös kakun päälle ja reunoille.

-Tee kuorrutus. Kiehauta kerma kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa. Hämmennä, kunnes suklaa sulaa. Lisää voi ( ja vatkaa vimmatusti, jotta kuorrutteeseen ei jää kiiltäviä voirantuja, toim. huom.!). Anna kuorrutuksen jäähtyä hetken ja kaada kakun päälle ensin noin neljäsosa kuorrutuksesta, tasoita veitsellä (muista levittää myös reunoille). Nosta kakku hetkeksi kylmään.
-Ensimmäisen kuorrutuskerroksen jähmetyttyä kaada loput kuorrutuksesta kakun päälle ja tasoita. Anna kakun tekeytyä kylmässä. Parhaimmillaan kakku on parin päivän päästä valmistumisesta.

1 kommentti:

  1. Tosi nätti tiskirättimalli! :) Ja onnea sokerihäitten johdosta! Minä en tiedä noille hääpäiville muita nimiä kuin 25. on hopea- ja 50. kultahääpäivä. Meilläkin on noita hääpäiviä jo 10 ollut ja 11. tulossa joulukuussa, eipä ole koskaan tullut vietettyä tai muistettua erityisemmin. :)

    VastaaPoista