4. toukokuuta 2012

Wappuherkkuja

Mietiskelin ennen vappua, kumpiako sitä tekisi, donitseja vaiko munkkeja. Avopuolisoni toivoi donitseja, joten ajattelin sitten kokeilla niitä. Kerran aiemmin olen tehnyt donitseja aika epäonnistuneen lopputuloksen kera. Nyt onnistui paremmin. Munkkirinkilöistä oppineena tein kyllä tuosta keskusreiästä aivan liian ison, vasta lopuissa tajusin ettei sitä tarvii niin isoksi venyttää... Donitseilta kuitenkin maistuivat!



Donitsit: (ohje löytyi täältä)

1 dl sokeria

2 kananmunaa

1 1/2 dl kermaa (tai jotain muuta nestettä)
( 1 tl kardemummaa )

4 jättimäistä tl vaniljasokeria

3 tl leivinjauhetta

n. 6-7 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

65 g voita / margariinia

paistamiseen rypsiöljyä

1. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Lisää osa kermasta (noin puolet).


2. Sekoita kaikki kuivat aineet erillisessä kulhossa sekaisin ja lisää vaahdon sekaan käännellen. Sekoita loput kermat sekaan. Sulata rasva ja lisää taikinaan kädellä vaivaten. Jos taikina tuntuu ihan löysältä, voit lisätä varovaisella kädellä vehnäjauhoja. Taikina on valmis, kun sitä voi muotoilla.

3. Ota taikinaklöntti, muotoile siitä pallo ja paina sormella reikä lävitse. Venytä aukkoa, sillä se kutistuu uppopaistossa.

4. Kuumenna öljy kattilassa. Paista donitsit öljyssä ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kuorruta haluamallasi tavalla, vaikka pyörittelemällä kanelisokerissa.




Jotenkin perinteet istuvat tiukassa ja kuitenkin sitten vappuaattona paistoinkin munkkeja. Rinkilämuodossa sekä palluroita, jotka täytin (ainakin yritin..) täyttää vadelmahillolla. Mulla on aina ollut sama ongelma, että teen taikinapalloista liian isoja, ja ne kohoamisen ja paistumisen aikana kasvavat valtaviksi. Nyt koitin pitää asian jatkuvasti mielessä ja onnistuinkin tekemään suht normaalin kokoisia herkkuja.



Sotkun munkit:

1/2 l vettä

50 g hiivaa

1/2 tl suolaa

1 dl sokeria

100 g voita tai margariinia

noin 900 g vehnäjauhoja
(1/2-1 tl kardemummaa)

paistamiseen: paistinrasvaa tai öljyä


1. Liuota hiiva käden lämpöiseen veteen. Lisää sokeri, sulatettu rasva, suola ja kardemumma.
2. Sekoita joukkoon lopuksi vehnäjauhot. Taikinan pitää jäädä pehmeäksi.
3. Pyörittele taikinasta rinkeleitä tai pyöreitä munkkeja.
4. Paista munkit kiehuvassa rasvassa kauniin ruskeiksi, käännä välillä. Valuta munkeista liika rasva pois ja pyöräytä sokerissa.

Mulla on joku ongelma uppopaiston kanssa, en osaa ilmeisesti pitää taikinaa öljyssä riittävän kauan ku lähes jokainen munkki oli ihan keskeltä hieman raaka. No, pullataikinahan on tunnetusti raakanakin hyvää joten ei haittaa! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti